Wat weet je van waterpolo? Hier lees je in het kort wat deze zwemsport inhoudt , wat de toelatingseisen zijn , wat je nodig hebt om mee te doen en wanneer je kunt trainen . En als je het een leuke sport lijkt, kom dan een paar keer GRATIS meetrainen !

Voor vragen kun je Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. e-mailen of bellen. Ze geeft je graag informatie.

Stukje geschiedenis: Kijk hier ! 
 
 

 

Wat is waterpolo?

Waterpolo is een soort handbal in het water. Net als bij handbal en voetbal zijn er twee teams. Je moet proberen met je team zoveel mogelijk doelpunten te maken. Dat doe je door de bal in het doel van de tegenstander te gooien. Wie in een wedstrijd de meeste doelpunten maakt heeft gewonnen. Waterpolo is een gezonde teamsport voor zowel meisjes als jongens. Het is een sport waarbij samenwerking een belangrijke rol speelt. Er zijn  veel minder blessures dan bijvoorbeeld bij voetballen.

Zwemmen, bewegen en nadenken

Vind je zwemmen leuk en wil je graag een balsport doen? Dan is waterpolo echt een sport voor jou! Je moet wel heel veel zwemmen om jezelf vrij te maken van een tegenstander, om een doelpunt te maken of om je tegenstander in te halen. Zwemmen, bewegen en nadenken daar gaat het om bij waterpolo. Als je deze drie dingen goed beheerst, dan heb je in principe al gescoord en volgen de goals vanzelf.

De training

Om te kunnen waterpoloën moet er getraind worden, want je moet natuurlijk het een en ander leren. Het aantal trainingen en de duur daarvan is afhankelijk van het team waarin je speelt. In deze trainingen leer je onder andere hoe je een bal moet vangen en gooien, op de juiste manier moet zwemmen, spelsituaties en nog een heleboel meer.

Voor de heel kleintjes is er een pupillenschool waar spelenderwijs de grondbeginselen van het waterpolo aangeleerd worden.

De wedstrijd

Een wedstrijd wordt gespeeld door twee teams elk bestaande uit zes spelers en een keeper in het water. Daarnaast zijn er maximaal zes wisselspelers. Aan de rand van het zwembad loopt een scheidsrechter die de wedstrijd in goede banen leidt. Een wedstrijd bestaat uit vier partjes van minimaal vier minuten netto speeltijd. Dit betekent dat iedere keer als de scheidsrechter fluit de tijd wordt stil gezet. Hogere teams hebben een langere speeltijd.

De ploeg die een thuiswedstrijd speelt, speelt met witte caps en de ploeg die uit speelt draagt blauwe caps. Op die caps staan nummers die belangrijk zijn voor de scheidsrechter en de mensen die achter de tafel zitten. Die mensen achter de tafel houden bij hoe lang er gespeeld wordt, wie de doelpunten maakt en wie eruit gestuurd wordt. Tussen de partjes door heb je even de tijd om uit te rusten. De coach gebruikt die tijd ook om rustig aanwijzingen te geven. Je mag ook tijdens de wedstrijd wisselen.

(Mini) Polo Toernooien

Naast de competitiewedstrijden wordt er jaarlijks aan enkele toernooien deelgenomen. Voor de jongens en meisjes van de pupillenschool (6-10 jaar) wordt er elke maand een ‘Miniwaterpolo’ toernooi georganiseerd.

Spelregels

  • Je mag de bal niet met twee handen vastpakken.
  • Je mag de bal niet onder water duwen.
  • Slaan en schoppen is uit den boze: Je wordt uit het water gestuurd en het kan je een schorsing opleveren voor een paar wedstrijden.

Dit zijn maar enkele spelregels, de rest leer je wel op de training en tijdens de wedstrijden.