LEREN ZWEMMEN

Leren zwemmen is heel belangrijk in ons waterrijke land. Daarnaast levert het een leven lang veel plezier op. Kinderen, maar ook volwassenen kunnen bij ons terecht. U leest over onze filosofie, minimum leeftijd, het zwem-ABC, lestijden, het vervolg, zwemles volwassenen en de zwembadregels. Wilt u meer informatie  dan kunt u terecht bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Onze filosofie

Veel ouders maken een bewuste keuze en laten hun kinderen zwemmen leren bij Zwemvereniging Utrecht. Er wordt zwemonderwijs gegeven waarbij watervrij maken en het plezier in het water een centrale plaats innemen. Dus naast technisch goed leren zwemmen, laten we hen ook alle (on)mogelijkheden van het water ondervinden. Daardoor duurt het behalen van een diploma soms wat langer dan bij een willekeurig andere vereniging of instantie.

Minimum leeftijd

Het elementair zwemmen (de gewone zwemles) staat open voor kinderen vanaf 5 jaar. In verband met een mogelijke wachtlijst kunnen kinderen vanaf 4 jaar reeds worden ingeschreven.

Het Zwemonderwijs

Alle kinderen beginnen de zwemles met lessen watergewenning en wordt 1x per week op dinsdag gegeven. Wij noemen deze stap ‘watergewenning’. In deze eerste fase leert uw kind alle eigenschappen van het water kennen. Deze fase is essentieel voor het leren zwemmen. Bij de opleiding voor het zwem-ABC wordt vanaf het begin veel aandacht besteed aan o.a. drijven, onder water zijn en oriënteren.

Pas als uw kind helemaal vertrouwd is in en met het water, gaan we een stap verder. Dit noemen wij ‘voorbereidend A’. Dan vinden de zwemlessen tweemaal per week plaats, namelijk op dinsdag en vrijdag in zwembad De Kwakel.

Het Zwem-ABC

Vanaf oktober 1998 kent Nederland slechts één zwemopleiding; het zogenoemde Zwem-ABC. Deze opleiding bestaat uit een drietal diploma’s: A, B en C. Het is heel belangrijk dat uw kind ook de hele opleiding afmaakt. A en B zijn leuke opstapjes, maar pas als uw kind zwemdiploma C heeft behaald is hij/zij pas echt ‘zwemveilig’. Een kind dat het C diploma op zak heeft voelt zich thuis op, aan en in het water.

Zwemvaardigheid

Als uw kind is geslaagd voor het Zwem-ABC, kan het ook doorgaan voor Zwemvaardigheid I, II en III.

Daar leert het onder andere:
• Samengestelde rugslag
• Vlinderslag
• Survival onderdelen
• Elementen uit diverse watersporten (waterpolo,, synchroonzwemmen, wedstrijdzwemmen)

Wat is er na het zwemvaardigheids-diploma

Uw kind kan dan besluiten naar een zwemsport te gaan (waterpolo of synchroonzwemmen).

Zwemles volwassenen

Zwemles aan volwassenen wordt gegeven binnen de zwemafdeling Trimzwemmen.
De zwemtijd is: donderdag van 19:15 tot 20:00 uur.

Locatie

Alle zwemlessen en zwemsporten vinden plaats in:

Zwembad ‘De Kwakel’

Paranadreef 10

3563 AX Utrecht